Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar een deurstopper is zonder twijfel één van de meest veelzijdige voorwerpen die je in huis kunt tegenkomen. Het op het eerste gezicht kleine, eenvoudige, misschien soms zelfs wat onbenullig uitziende stompje op de vloer is groots in zijn eenvoud en blinkt uit in zijn gevarieerde inzetbaarheid. De impact van de deurstopper op een huishouden is groot, zonder dat je dat in de gaten hebt. Onterecht dus dat dit voorwerp door velen van ons vaak over het hoofd wordt gezien. Hoog tijd dus om de deurstopper, een uitvinding die al eeuwen oud is, nog maar weer eens onder de aandacht te brengen.
De geschiedenis van de deurstopper
De oorsprong van de deurstopper gaat al enkele eeuwen terug. Al aan het einde van de 18e eeuw worden in Europa de eerste ‘officiële’ deurstoppers geproduceerd. Grote stenen en wiggen van hout zijn de eerste voorwerpen die ervoor moeten zorgen dat openstaande deuren vastgezet kunnen worden en niet dichtslaan door de wind. Met name in Victoriaans Engeland en Frankrijk wint de deurstopper in die tijd aan bekendheid. Halverwege de 19e eeuw verhuist de productie van dit praktische voorwerp naar Amerika. De uitvinding van de deurstopper wordt veelal toegeschreven aan de Amerikaanse uitvinder Osburn Dorsey, die in 1878 in de Verenigde Staten het patent aanvraagt voor dit object.
De voordelen van de deurstopper
Inmiddels is de deurstopper wereldwijd bekend. Toch staan we maar weinig bij dit voorwerp stil. En dat terwijl het zo’n praktisch object is dat een hoop comfort biedt. Bijvoorbeeld wanneer je op een mooie, zomerse dag een paar ramen en deuren tegen elkaar open wilt zetten, om de boel even te luchten. Wanneer een luchtstroom zich een weg baant door jouw woning, komen openstaande deuren in beweging en vallen ze vaak keer op keer dicht. En meestal ook niet zachtjes. Het loeiharde geklap van dichtvallende deuren in huis en het feit dat je er continu naartoe moet lopen om ze weer open te zetten, kan voor behoorlijk wat irritatie en overlast zorgen.
Daarbij kan het ook zijn dat het harde dichtslaan van de deur schade geeft aan jouw kozijnen. En dat is meteen ook de belangrijkste functie van de deurstopper: het voorkomen van schade. Niet alleen wanneer een deur te hard dichtslaat, maar ook wanneer deze te hard of te ver openslaat. Het kan namelijk gebeuren dat jouw deur zo ver openklapt dat hij een buts in je muur slaat, jouw behang beschadigt of krassen op je deurbeslag geeft. Met het plaatsen van een eenvoudige deurstopper houd je de deur tegen en kan je dit soort kostbare beschadigingen voorkomen.
Verschillende vormen en maten
Er zijn diverse deurstoppers in verschillende prijsklassen te verkrijgen. Je koopt al een deurbuffer vanaf €1,95. Dit is een rubberen knop die je met een schroef vastzet op je vloer. Het is een goedkope oplossingen om ervoor te zorgen dat je deur op tijd wordt tegengehouden en dus geen contact met een wand. Er zijn ook varianten deurstoppers die je kunt bevestigen aan de muur of aan een hoge plint. Het nadeel van deze deurstoppers is wel dat je ze in je vloer moet schroeven of aan de muur moet monteren. Mocht je de deurstopper ooit weer eens willen demonteren, dan zul je ook de gaten in je vloer of muur moeten dichten. Daarnaast zorgen deze deurstoppers er alleen voor dat je deur niet te ver opent. Je kunt deze variant deurstoppers dus niet gebruiken om een open deur vast te zetten of je deur op een kier te houden. Wanneer je een open deur wilt vastzetten of op een kier wilt zetten, dan kun je het beste kiezen voor een los exemplaar, zoals een kleurrijke rubberen deurstopper of een zware deurstopper. Deze deurstoppers kun je zelf verplaatsen en neerzetten waar je wilt, zonder dat je ze ergens aan vast hoeft te schroeven. Het rubber onder de deurstopper of het gewicht van de deurstopper zorgt er namelijk voor dat jouw deur wordt tegengehouden. Voor maximaal comfort en bescherming van jouw deur, deurbeslag, muren en kozijnen kun je natuurlijk gaan voor een combinatie van een vaste en losse deurstopper.
Conclusie
Het in huis halen van deurstoppers of een buiten deurstopper is geen overbodige luxe. Doordat ze je meubels en muren beschermen, verklein je het risico op kosten voor reparaties. Daarbij kun je deuren openzetten door het plaatsen van deurstoppers, waardoor de luchtcirculatie in je woning verbetert en bieden deurstoppers ook een stukje gemak en veiligheid. Het mooie is ook dat een deurstopper helemaal niet veel hoeft te kosten en dat er zelfs leuke deurstoppers zijn die jouw interieur wat kleur geven. Kortom, de deurstopper is een betaalbaar, multifunctioneel voorwerp waarmee een stukje comfort in huis haalt.