Lijfrente komt vrij

Lijfrente komt vrij

Zodra de lijfrente vrij komt wordt het tijd om te beslissen wat er met het kapitaal moet gebeuren. U heeft in het verleden namelijk een gouden handdruk in de lijfrente polis gestort danwel u heeft maandelijks een deel van uw bruto inkomen ingelegd en nu is dat onbelaste bedrag met de tijd aardig aangegroeid. Als de lijfrente vrij komt dient u ook actie te ondernemen om te besluiten wat er moet gebeuren met het niet geringe kapitaal. Laat u het kapitaal in een keer uitkering dan betaalt u veelal een extra hoge belasting tarief en dat zou zonde zijn. U kunt het kapitaal binnen de vrijkomende lijfrente omzetten in een vervolg lijfrente om zo te voorkomen dat u fiscaal alsnog benadeeld wordt. Laat u informeren wat te doen indien uw lijfrente vrij komt.

Maandelijkse uitkering of eenmalige uitkering

Veelal is het storten van een vrij komende lijfrente in een direct ingaande lijfrente of banksparen gunstig, aangezien het grote kapitaal beschermd blijft voor de belasting. Daarnaast krijgt u maandelijks een bedrag uitgekeerd ter aanvulling van uw loon of pensioen. Gewoonlijk is een uitkering ten tijde van uw pensioen leeftijd het meest gunstig op maandelijkse basis aangezien u dan een relatief gunstig belasting tarief voor gepensioneerden betaalt. Laat u het opgebouwde bedrag in een keer uitbetalen dan betaalt u hoogstwaarschijnlijk de hoofdprijs en draagt u het hoogste belasting tarief af. Zodoende is het altijd aan te bevelen om vrijkomende lijfrente kapitaal in een vervolg polis te storten.

Hoe sparen met lijfrente

De inleg van bruto inkomen is binnen de lijfrente polis onbelast, waardoor u met een maandelijkse beperkte inleg toch met de tijd een aardig kapitaal kunt opbouwen door te sparen. U bespaart namelijk de belasting over de inleg. Ook rente op rente is binnen de lijfrente polis onbelast. Zodoende kunt u snel en makkelijk een aardig bedrag opbouwen. Des te eerder u met de lijfrente polis begint des te meer kunt u in principe binnen de lijfrente polis opbouwen en dat kapitaal kunt u goed gebruiken voor later. Komt uw lijfrente kapitaal vrij dan dient u een plan te hebben wat te doen met het niet geringe opgebouwde bedrag.

Lijfrente voor aanvullend pensioen

Zodra u de pensioen leeftijd heeft bereikt dan kunt u de vrijkomende lijfrente in een direct ingaande lijfrente polis storten, van waaruit u maandelijks een uitkering ter aanvulling van uw AOW en pensioen krijgt. Dit is dus een mooi zakcentje op het moment dat u mogelijk meer gaat uitgeven. De eerste vijf jaar van uw pensioen gaat u er nog lekker op uit, veel reizen en genieten. Daar heeft u uiteraard geld voor nodig en dus kunt u met een uitkerende lijfrente het vrij komende kapitaal per maand goed gebruiken. Ook kan het zijn dat u met de vrijkomende lijfrente uw kinderen en kleinkinderen meer verwent. Zo ziet u dat u met een lijfrente polis vele voordelen heeft op een later moment.

Lijfrente om eerder te stoppen

U kunt eveneens overwegen om de vrijkomende lijfrente polis te gebruiken om eerder te stoppen. Het kapitaal wordt maandelijks dan met een hogere uitkering uitbetaald, zodat u in de belangrijkste kosten van uw levensonderhoud kunt voorzien. Voor uw pensioen stoppen met werken kost uiteraard geld, en met de bruto kapitaal opbouw kunt u dan ook van de fiscale voordelen profiteren. Indien u de lijfrente polis voor u de pensioens leeftijd heeft bereikt laat uitkeren dan betaalt u nog wel het normale belastings tarief zoals u dat deed tijdens uw werkende bestaan. Pas vanaf de pensioens leeftijd profiteert u van een gunstigere belastingpercentage.

Video over lijfrente komt vrij

Lijfrente komt vrij
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk