Waarom het beter is om ook met een e-bike zelf te blijven trappen

Waarom het beter is om ook met een e-bike zelf te blijven trappen

De elektrische fiets wordt door velen gebruikt om gemakkelijker lange afstanden af te leggen. Met trapondersteuning is het een stuk minder vermoeiend om die 10 kilometer naar je werk te fietsen. Toch zorgt dit hulpmiddel ervoor dat sommige mensen lui worden en na verloop van tijd amper nog meetrappen. De e-bike doet immers het harde werk wel. Er wordt toch geadviseerd om wel zelf mee te trappen, maar waarom is dat zo belangrijk?

De elektrische fiets is voorzien van sensoren die meten hoe snel je trapt (rotatiesensor) of hoe hard je trapt (trapkrachtsensor). Op basis van de metingen van deze sensoren en het ingestelde ondersteuningsniveau berekent de fietscomputer hoeveel ondersteuning op dat moment van de motor nodig is. De motor past dus de benodigde hoeveelheid energie die deze van de accu vraagt hierop aan.

Waarom is het verstandig om zelf mee te trappen? Er zijn meerdere voordelen:

  • Minder belastend voor de accu

Als iemand minder hard trapt, wordt er meer energie van de motor aan de accu gevraagd. Hierdoor wordt je accu zwaarder belast en zal deze uiteindelijk ook sneller verslijten. Een versleten accu vervangen of de fietsaccu reviseren is niet goedkoop en kan uitgesteld worden. Wanneer je dagelijks zelf harder trapt zul je de levensduur van je accu verlengen.

  • Actieradius wordt vergroot

Ook de actieradius wordt kleiner op het moment dat je minder hard trapt. De accu moet meer energie leveren en zal dus sneller leeg zijn. Iets harder trappen zorgt ervoor dat je wat extra kilometers kunt fietsen. Daarbij draagt het kiezen voor een minder zware ondersteuningsstand ook bij aan een grotere actieradius.

  • Beter voor je gezondheid

Als je geen gezondheidsklachten hebt is het altijd verstandig om te kiezen voor de minst zware ondersteuningsstand. Dit is niet alleen beter voor de accu, maar ook beter voor je gezondheid. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging van 30 minuten is makkelijk te halen met een fietstocht naar bijvoorbeeld je werk.

Zelf minder trapkracht leveren is niet altijd af te raden natuurlijk! Soms vragen de omstandigheden of conditie van de bestuurder hierom. Dit is dan natuurlijk ook geen probleem, maar op lange termijn is het zelf meer trapkracht leveren beter voor de accu en bestuurder.

Dit vind je misschien ook leuk