De invloed van teveel zout op het lichaam

Total
0
Shares
De invloed van teveel zout op het lichaam

Natriumzout is niet goed voor de gezondheid

Teveel is nooit goed en dat geldt zeker voor zout. De smaakmaker is mede verantwoordelijk voor ernstige aandoeningen waaraan je potentieel kunt overlijden. Toch wordt er door voedselproducenten standaard teveel zout in het eten gedaan juist omdat het daarmee langer houdbaar is. Wat voor consequenties heeft teveel natriumzout in het eten, wat zijn de klachten en wat kun je er zelf aan doen?

Gebruik als smaakmaker

Het gebruik van zout is een ingeburgerd gebruik omdat voedsel er smakelijker van wordt. Het zorgt ervoor dat het eten beter tot zijn recht komt waardoor wij als het ware meer van de maaltijd genieten. De smaakmaker wordt in eigen keuken gebruikt maar wordt ook door voedselfabrikanten standaard toegevoegd. Het overgrote deel dat we teveel aan verkeerde zouten binnen krijgen komt via het reeds voorverpakte eten. Wat zijn de consequenties?

Standaard teveel in kant-en-klaar producten

Naast smaakmaker biedt het excellente eigenschappen om producten langer te bewaren. Het houdt in dat voorverpakt eten veelal een hoge concentratie zout bevat. Neem je geregeld een snelle hap door een magnetronmaaltijd te nemen dan krijgt het lichaam standaard teveel aan zout binnen. Het kan leiden tot een scala van klachten. Let wel dat producenten praktisch altijd natriumzout gebruiken om het eten smaak en houdbaarheid te geven. Dat zout is relatief ongunstig voor het lichaam omdat het hart- en vaatziekten in de kaart speelt.

Teveel is niet goed: de klachten

Door de inname van zout gaat het lichaam daarop reageren. Meerdere klachten kunnen voorkomen uit het teveel aan zout:

  • het houdt vocht vast: dit bekent dat het lichaam aankomt door waterophoping. Dit verschilt dus met aankomen door vetten. Het gewicht kan aanzienlijk toenemen bij structureel teveel aan zout;
  • het verhoogt de bloeddruk. De vaatwand van aorta’s en aderen verkrampen en verkleinen waardoor het hart harder bloed moet rondpompen;
  • het vergroot kans op hart- en vaatziekten;
  • er kan gruis in de urine ontstaan waardoor nier- en/ of blaassteentjes ontstaan. Ook pijnlijk plassen kan hierdoor worden veroorzaakt;
  • de nieren kunnen verdrogen en verkrampen daarmee de onderrugspieren. De eerste tot derde ruggenwervel komt daarmee onder spanning te staan waardoor zenuwen klem komen te zitten. Het resulteert in een jeukend bovenbeen waar je ‘s nachts lastig van in slaap kunt komen;
  • enzovoorts.

Gedeeltelijke wijziging type zout

Er ligt ten aanzien van het voorgaande een verantwoordelijkheid bij de producenten van eten. Zij voegen natriumzout toe en dat is ongunstig voor het lichaam. Kaliumzout daarentegen is veel beter juist omdat het smaak verbeterend is en minder bloeddrukverhogend. Omdat het lichaam natriumzout van nature nodig heeft lijkt een half-om-half toepassing van natrium- met kaliumzout meer gepast omdat het op vele vlakken de gezondheid van de consument verbetert. Hier ligt dus een verantwoordelijke taak van voorverpakte voedselproducenten om het eten aan te maken met meer gebalanceerd zout. In Finland is het overgrote deel van toegepast zout in producten reeds vervangen door een gezonde mix van zoutsoorten. Ook is het de vraag hoe geconcentreerd zout in voedsel mag zijn. Waar kun je zelf op letten?

Wat kun je verder doen?

Om een gezond lichaam te krijgen dien je de mate van zoutinname te beperken. Dat kun je doen door:

  • zelf te koken. Daarmee weet je precies hoeveel zout je aan het eten toevoegt. Je kunt het eten mogelijk ietsjes op smaak brengen als het op het bord ligt, maar je doet het niet tijdens het koken. Het zorgt ervoor dat veel zout niet wordt ingenomen;
  • vermijdt voorbereide maaltijden specifiek voedsel voor de magnetron. Ook ingeblikt voedsel of rookworst kun je beter vermijden;
  • drink meer water om zo de doorstroming in het lichaam te bevorderen zodat de kans op afvoer van zouten via de urine kan worden bevorderd;
  • kijk of je op kalium gebaseerd zout in de schappen kunt vinden, juist omdat de bloeddruk er aanzienlijk mee kan worden verlaagd.

Let op je gezondheid door minder en op kalium gebaseerd zout te gebruiken zodat je ernstige aandoeningen kunt voorkomen.

Lees verder suggesties:

Hoge bloeddruk: oorzaken, risico’s en hoe te verlagen

De gevaren van zout eten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk