Witte zeep of korreltjes onder de voorhuid, wat is smegma

Witte zeep of korreltjes onder de voorhuid, wat is smegma

Goede hygiëne om de eikel gezond te houden

Het komt veel bij kleine kinderen voor maar ook de opgroeiende tiener kan er last van hebben. De witte aanslag onder de voorhuid concentreert zich voornamelijk achter de eikelrand. Het kan eruit zien als een zepige aanslag maar kan ook als korrelige structuur voorkomen. Indien het langdurig aanwezig is dan kan het zurig gaan ruiken. Wat is dit voor aandoening en wat kan eraan worden gedaan?

Waarom ontstaat het witte aankoeking

Kleine kinderen zijn nog afhankelijk van de ouders voor het goed schoonhouden van het lichaam. Een veel vergeten plek is het schoonmaken van de eikel onder de voorhuid. Ook bij het opgroeiende kind wordt deze plek mogelijk uit schaamte of verlegenheid over het hoofd gezien. Daar ligt dan ook het probleem, onvoldoende schoonmaak of hygiëne zorgt ervoor dat vuiligheid onder op de eikel aankoekt. Afhankelijk van de vochtigheid ontstaat er een zeep tot een korrelige substantie. Het kan overal onder de voorhuid aanwezig zijn waarbij het geconcentreerd voorkomt achter de eikelrand.

Waardoor wordt de aandoening veroorzaakt

De huid vervangt zichzelf snel. Gewone huid op bijvoorbeeld de armen verstuift eenvoudig echter onder de voorhuid is het vochtig. Dat houdt in dat oude huidcellen, olie, talg en vochten ophopen. Het vormt een wit mengsel waardoor de aanslag met de tijd ontstaat. Indien er een aantal dagen geen schoonmaak is geweest zal vrij snel een witte ophoping ontstaan welke met de tijd verslechtert. Door geregeld de hygiëne te checken en daarop te reageren kan de vuiligheid worden verwijderd zodat alles proper blijft.

De gevaren van de aandoening

Naarmate de tijd verstrijkt neemt de zurige geur van de aanslag toe en kunnen infecties of virussen gemakkelijk toeslaan. Zonder dat men het weet gaan bacteriën aan de slag met de omstandigheid en kunnen de huid onder de voorhuid aanvullend gaan aantasten. Het veroorzaakt jeuk, mogelijk rode uitslag, rode vlekken en kan de huid binnendringen in de vorm van rot. Dit betekent dat de huid kan afsterven en er plaatselijk zwart uitzien. Uiteraard is dit in de meest extreme omstandigheid waarvoor veelal tijdig door de man moet worden schoongemaakt. Voorkom dus altijd dat het uit de hand loopt door het hygiënisch te houden.

Hoe schoon te houden

Een logische reactie is dat je onder de voorhuid om de eikel schoonmaakt met veel zeep. Op zich is dat goed indien je het doet met pH neutrale zeep en zal er veelal geen probleem ontstaan zodat alles goed schoon is. Maak je gebruik van gewone zeep dan is de kans groot dat de pH waarde wordt ontregeld zodat aanvullend een schimmelinfectie ontstaat. Dit uit zich in rode vlekken op de eikel. Voorkom dit door de eikel met neutrale zeep te wassen waarna je een en ander goed afspoelt met water. Voor de gewone dagelijkse hygiëne is het afspoelen met water voldoende waarbij je de randjes even met de vinger beroert. Een keer per week met zeep schoonpoetsen kan geen kwaad mits alle zeepresten goed worden afgespoeld.

Lees verder suggesties:

Gonorroe, het hebben van veel afscheiding: de druiper

Het opstijgende Chlamydia bacterie, risico voor vruchtbaarheid

Genitale herpes en koortslip, symptomen en risico’s

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel, wat is het

Artikel partner:

Witte aanslag voorhuid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk