Je geslachtsdeel jeukt, wat kan er aan de hand zijn
We schamen ons er allemaal voor, een conditie aan het geslachtsdeel. Soms letten we niet op bij vreemde contacten of zijn we er niet op voorbereid. Het kan daarbij leiden tot meerdere aandoeningen. Ook kunnen er klachten ontstaan terwijl men helemaal geen seksueel contact heeft gehad. Wat kan er dan aan de hand zijn? Welke aandoeningen komen veel voor aan het mannelijke geslachtsdeel en wat kan eraan worden gedaan?
Witte aanslag onder de voorhuid: smegma
Een witte zeepachtige aanslag kan ontstaan onder de voorhuid, primair geconcentreerd achter de eikelrand. Ook op de eikel kan een witachtige aanslag voorkomen. Is de vochtigheid laag dan kan het eveneens veranderen in een korrelachtige structuur met een zurige vervelende geur. Het menselijk lichaam vernieuwt om de zoveel tijd organen, bloed en huidcellen. Oude huidcellen in combinatie met talg en olie hopen zich op, zeker daar waar het vochtig is. Let wel dat huidcellen van de droge huid gewoon afvallen, echter vochtige omstandigheden onder de voorhuid zorgen ervoor dat het niet wordt afgevoerd. Na verloop van tijd ontstaat de aanslag en kan zurig rieken omdat bacteriën de overhand krijgen. Hier is dus duidelijk sprake van een onhygiënische omstandigheid. Door geregeld onder de voorhuid met water af te spoelen en te boenen voorkom je de aandoening.
Rode vlekken onder de voorhuid
Een andere aandoening dat niet geslachtsgemeenschap gerelateerd hoeft te zijn betreffen rode vlekken onder de voorhuid. Deze vlekken kunnen snel groeien indien er niets wordt gedaan. Het kan iedereen overkomen als men graag het geslachtsdeel schoonmaakt met veel zeep. Normaal heeft het lichaam een relatief lage pH waarde waardoor bacteriën en infecties minder kans hebben om te ontwikkelen. Vele zepen hebben echter een hoge pH waarde waardoor schimmels versneld kans krijgen om te verspreiden. Het uit zich in licht rode tot eventueel dieprode vlekken. Smeer het in met een antischimmelmiddel voor circa drie dagen waardoor de pH waarde herstelt en de schimmelinfectie verdwijnt.
Kleine blaasjes met rode vlekjes
Herpes is een veel voorkomende aandoening en komt bij veel mensen als sluimerende aandoening voor. Vaak uit het zich niet, echter diegene die er gevoelig voor zijn kunnen blaasjes op het geslachtsdeel krijgen. Deze zijn gevuld met een zeer besmettelijke vloeistof waardoor anderen snel geïnfecteerd kunnen worden. Omdat de rode vlekjes daarbij ernstig kunnen jeuken bestaat de kans dat de huid snel wordt opengekrabd waardoor het verder verspreidt. De kans op overdracht neemt dus toe. Daarnaast bestaat er een relatie met de koortslip welke door een aanverwante infectie wordt veroorzaakt. Beide personen kunnen dus met een koortslip blaasjes op het geslachtsdeel krijgen. Pas dus altijd op! Om de mate van jeuk en verspreiding te beperken maak je gebruik van zinkzalf. Het dampt het vocht in de blaasjes in waardoor de conditie afneemt. Het kan een paar weken aanhouden, waarbij contact moet worden vermeden.
Geurende wit-gele afscheiding
Een druiper oftewel gonorroe is een schadelijke infectie welke steeds dieper het lichaam ingaat. Het kan de vruchtbaarheid van man en vrouw aantasten. Het uit zich in innerlijke pijn als het reeds diep is ingenesteld. Voor die tijd is het een sluimerende aandoening welke ook anderen kan infecteren bij onbeschermde geslachtsgemeenschap. De eerste tekenen van de aandoening is een witte afscheiding uit de urinebuis wat niet op normaal zaad lijkt. Het is eerder een egaal mengsel en kan met de tijd van kleur veranderen. Zeker bij vrouwen kan de hoeveelheid afscheiding enorm zijn en niet prettig ruiken. Het kan eindigen in de situatie waarbij de teelballen of bijbal pijn gaat doen of diepe onderbuikpijn bij de vrouw. Om de aandoening tegen te gaan is een tijdige antibiotica kuur noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de infectie wordt gestopt en dat er niet verder schade wordt aangericht.
Wratachtige aandoening op de schacht
Bij genitale wratten merk je in eerste instantie niet dat je het hebt. Het is een aandoening dat met de tijd komt. Drie weken tot drie maand na infectie kan het zich voordoen echter in de tussentijd kunnen anderen reeds zijn geïnfecteerd. Wil je het doen met iemand die zichtbaar wratten heeft, doe het dan niet. Ook met bescherming ben je onvoldoende beschermd. Je kunt namelijk niet zien waar het virus aanwezig is, echter de onbeschermde huid kan reeds geïnfecteerd zijn. Wees dus alert hierop. In principe kan er weinig aan de wrat worden gedaan, behoudens jeuk verminderende zalfjes en trekt met een paar maand weer weg.
Zalfjes en zeep
Heb je geslachtsgemeenschap gehad waardoor een aandoening is ontstaan dan gaat het vaak om een bacteriële infectie. Met snelle toepassing van antifungal of antibacteriële zalfjes met eventuele pillen kan de invloed daarvan snel worden beperkt. Ook kan een antibiotica in de meeste gevallen uitkomst bieden. Blaasjes kun je het beste insmeren met zinkzalf omdat het vocht en de bron van besmetting verwijdert. Voor aandoeningen veroorzaakt door hygiëne moet je uiteraard een en ander beter met water gaan wassen en voorkomen dat je zeep met een hoge pH waarde gebruikt. Wil je wel met zeep poetsen gebruik dan baby zeep (pH neutraal), echter gebruik het minimaal. Zorg er altijd voor dat je het geslachtsdeel met voldoende water afspoelt zodat er nooit zeepresten achterblijven.
Lees verder suggesties:
Het opstijgende Chlamydia bacterie, risico voor vruchtbaarheid
Invloed van serotonine op het lichaam: lust en eten
Gonorroe, het hebben van veel afscheiding: de druiper
Wat kun je allemaal oplopen door geslachtsgemeenschap?