Aangesloten op glasvezel, en dan

Aangesloten op glasvezel, en dan

Wanneer een woning is voorzien van een glasvezel aansluiting en een Fiber Termination Unit (FTU) én de glasvezels zijn afgemonteerd en getest, dan is de glasvezelaansluiting gereed om te gebruiken. Dit betekent echter niet dat de bewoner direct kan internetten, bellen en tv kan kijken. Om een dienst te kunnen afnemen, moet de bewoner eerst een abonnement afsluiten bij een van de service providers. Reggefiber is eigenaar van het glasvezelnetwerk, de service provider ‘huurt’ het netwerk van Reggefiber. Men kan dus geen abonnement afsluiten bij Reggefiber zelf.

Wanneer de bewoner een abonnement heeft afgesloten bij een van de service providers, dan maakt de service provider een afspraak met de bewoner om een glasvezelmodem te plaatsen. Het modem kan alleen worden geplaatst door een gecertificeerd monteur van de service provider. De FTU is verzegeld en deze verzegeling mag alleen worden verbroken door de monteur. De FTU is voorzien van een beschermkap op de plek waar het modem geplaatst kan worden.

Modem plaatsen en activeren

Wanneer de monteur het modem plaatst, dan wordt de verzegeling van de FTU verbroken en de beschermkap van de FTU verwijderd. Het glasvezelmodem wordt op de FTU geplaatst. Het modem moet worden aangesloten op het lichtnet, daarom moet minimaal één vrij stopcontact aanwezig zijn in de meterkast. In het modem wordt het lichtsignaal, dat door de glasvezelkabels wordt gestuurd, omgezet in een digitaal signaal. Het modem beschikt over (minimaal) een UTP aansluiting waar, met behulp van een internetkabel, een router op kan worden aangesloten. De poort in de PoP (de wijkcentrale waar de andere kant van de glasvezelkabel is aangesloten op het hoofdnetwerk) wordt geopend en de monteur test de verbinding. Wanneer de verbinding actief is en naar behoren werkt, dan kan de glasvezel aansluiting in gebruik worden genomen.

Extra apparatuur

Om de glasvezelaansluiting te gebruiken voor internet, televisie en telefonie, is extra apparatuur nodig, zoals een router en een tv ontvanger. Veel service providers leveren (standaard of optioneel) diverse hardware bij het glasvezelabonnement. Zo levert KPN de Experia box. Dit apparaat kan worden aangesloten op het glasvezelmodem en beschikt onder andere over een draadloos router en een tv aansluiting. Verder levert KPN een tv ontvanger met harddisk recorder (optioneel)  en een draadloze verbindingsset om de tv ontvanger te verbinden met de Experia box (optioneel). Vodafone levert bij een glasvezelabonnement standaard een Interactieve Box voor televisie met (optioneel) harddisk recorder. Daarnaast wordt een gratis draadloos router geleverd bij de abonnementen. XS4All levert bij een glasvezelabonnement standaard een draadloos router voor het gebruik van internet en tv ontvanger(s) met harddisk recorder voor het gebruik van de televisie.

Vaak worden abonnementen aangeboden in pakketvorm, waarbij de combinatie van internet, televisie en telefonie veel voorkomend is (de zogeheten Triple Play abonnementen). Bij de meeste service providers kunnen diensten ook los worden geleverd (bijvoorbeeld internet en televisie). De pakketten verschillen van elkaar qua internetsnelheid en zenderpakket. Vaak wordt de apparatuur verrekend in de maandelijkse kosten, waarbij optionele apparatuur extra kosten met zich mee brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk